/ OUR WORK

Havenbedrijf Rotterdam
& NAVARA

Digitalisering in een ‘zee aan data’ in de haven van Rotterdam

“Het Rotterdams havenbedrijf wil de ‘smartest port’ ter wereld zijn”, aldus Paul Smits, Chief Financial Officer van Port of Rotterdam. Het is daarbij essentieel om de Big Data die in de haven beschikbaar is, op een veilige en efficiënte manier de logistieke keten te laten ondersteunen. Data Science op de juiste manier ingezet biedt POR in het bijzonder enorme mogelijkheden om interne processen te automatiseren en de dienstverlening aan haar klanten te verbeteren.

In een drukke haven als Rotterdam zijn er jaarlijks honderdduizenden Scheepsbewegingen. Het grootste containerschip bevat 18.000 containers. Die moeten allemaal verder worden getransporteerd naar hun eindbestemming. Via de weg, het spoor of het water. Hoe beter het vervolgtransport aansluit op de aankomst van het schip, hoe sneller goederen door de supply chain gaan en hoe duurzamer de haven opereert.

Hoe verwerken we in grote volumes, op grote snelheid en zo efficiënt mogelijk al deze data? Met deze hulpvraag kwam Port of Rotterdam bij NAVARA en KPN.

"NAVARA assisteerde Havenbedrijf Rotterdam bij het definiëren van hoe een nieuw cluster zou moeten werken en migreerde alle functionaliteit en gegevens naar een nieuw cluster."

Ignite

Al snel kwamen we samen met Port of Rotterdam tot de conclusie dat een Hadoop cluster de juiste keuze was. Voor vragen als ‘Waar bevinden de schepen zich, wat is hun snelheid en verwachtte aankomsttijd?’ biedt een traditioneel ERP-systeem geen uitkomst meer. Het real-time karakter van de data maakte Hadoop op gestandaardiseerde hardware tot beste oplossing.

Resultaat

Om niet zelf het wiel uit te vinden, koos Port of Rotterdam ervoor gebruik te maken van de KPN-clouddienst: Hadoop-as-a-Service. Dit platform draait op zijn beurt weer op het Hortonworks Data Platform (HDP).

NAVARA heeft de data engineer kennis ingebracht. Samen hebben we met een team van Port of Rotterdam in drie maanden de basisoplossing ontworpen en de diensten geïmplementeerd.