Een B2B e-commerce platform voor high-tech boormachines

Over Sandvik

Voor het nieuwe dochterbedrijf van Sandvik, Velroq, ontwikkelen wij velroq.com. Een B2B e-commerce platform voor onderdelen van high-tech boormachines die gebruikt worden in de mijn- en wegenbouw. Sandvik is een Zweedse multinational dat actief is in 150 landen en een jaaromzet heeft van zo’n 8 miljard euro. Sandvik heeft als doel een nieuw digitaal product lanceren, met in de toekomst zo’n 200.00 onderdelen. Dit maakt hen een pionier in een zeer traditionele markt. 

Wij ontwerpen en bouwen deze oplossing op een moderne manier, zodat Sandvik de maximale flexibiliteit heeft om feedback uit de markt snel te verwerken in het toekomstbestendige platform.

Het speelveld

De mijn- en wegenbouw is een zeer traditionele markt, waar bestellen via catalogi of telefoon nog de standaard is. Een digitale dienstverlening is dan ook iets nieuws voor klanten en leveranciers. De oplossing moest liggen in het bedienen van mensen die niet allemaal even bekend zijn met hun machine, maar toch het specifieke kunnen vinden op een website met 200.000 onderdelen. Zowel vanuit kantoor als op de werkplaats. De uitdaging ligt dan ook in het goed begrijpen van de klant en een op maakt gemaakte oplossing voor hen ontwerpen en ontwikkelen.

Een andere uitdaging ligt in het hebben van een lange feedback loop. Dit doordat nieuwe onderdelen slechts incidenteel nodig zijn voor periodiek onderhoud of een onverwacht defect. Maar ook omdat de markt relatief klein is en feedback voornamelijk kwalitatief. Hierdoor is data gedreven product-ontwikkeling niet of nauwelijks mogelijk.De tactiek

Navara is verantwoordelijk voor de volledige IT-ontwikkeling van Velroq. We werken met korte doorlooptijden, volgens de Design Thinking Methode en de best practices van het State of Devops report 2022. Zo brengen wij iedere week meerdere deployments naar productie. Nieuwe features leveren we in enkele dagen: van User Experience (UX) design naar een werkende feature in productie. 

Om het vertrouwen van Sandvik’s klanten te winnen, is in opeenvolgende product iteraties middels Design Thinking, veel aandacht geweest voor het creëren van een gebruiksvriendelijke website met een betrouwbare uitstraling. 

Traditionele E-Commerce oplossingen zijn groot, duur en bieden weinig flexibiliteit. Om de juiste user experience te kunnen bieden, is gekozen om een custom storefront te bouwen. Met een hypermoderne technologie stack op basis van Shopify, Hydrogen, React, Typescript en de Azure Cloud, kunnen we naast een flexibele en robuuste ook een goedkope oplossing neerzetten.

Het eindresultaat

UX en Development hebben elkaar versterkt gedurende dit project, waardoor in zeer korte tijd van 8 weken een Minimal Viable Product is gebouwd. Na livegang is het product op basis van feedback verder doorontwikkeld. 

Inmiddels is Velroq.com een webshop dat stabiel en gebruiksvriendelijk draait op mobiel en desktop. We ondersteunen een reeks aan betaalmethoden, meerdere valuta en beschikbaar in meerdere talen zoals Zweeds, Fins, Noors, Duits, Frans en Engels. 

Daarmee is velroq.com klaar voor haar internationale uitrol.