Een tool om productiviteit van werknemers te verhogen

Over Eneco

Eneco is een internationaal energiebedrijf dat in de gehele energieketen actief is. Van energie opwekken tot het leveren aan consumenten en bedrijven. Eén van de onderdelen van Eneco is het leveren van warmte. Voor dit onderdeel heeft Navara de applicatie DEEB ontwikkeld en wordt deze al ruim drie jaar onderhouden en verder doorontwikkeld.

Het speelveld

Na drie jaar is de vraag vanuit Eneco vandaag de dag nog steeds relevant. In Nederland ligt een groot warmtenet waarvan een groot gedeelte in het bezit van Eneco is. Het beheer op dit warmtenet doet Eneco met ruim 400 medewerkers. Door de warmtetransitie is de vraag naar creatieve oplossingen fors toegenomen. Hierdoor is Eneco genoodzaakt om met hetzelfde aantal mensen meer te realiseren. Het tekenen van nieuwe warmtenetten duurde hierdoor weken. De uitdaging was dan ook om een tool te ontwikkelen waarbij de productiviteit van de medewerkers, die warmtenetten intekenen, omhoog gaat. 

De tactiek

DEEB zorgt er aan de hand van algoritmes voor dat werkzaamheden voor medewerkers zijn veranderd. In plaats van warmtenetten tekenen, kunnen ze deze nu automatisch laten genereren en blijft alleen de belangrijkste taak nog over: het controleren van de gegenereerde warmtenetten. De doorlooptijd van de werkzaamheden is daardoor van weken naar uren gegaan. In de loop der jaren heeft Navara meer features toegevoegd zoals het direct berekenen van de kosten nadat het warmtenet is getekend. Navara past een data gedreven aanpak toe om de verdere ontwikkeling te kunnen waarborgen.

Het eindresultaat

De applicatie wordt op dit moment gebruikt door ruim 50 medewerkers van de afdeling warmte. Het gebruik van DEEB levert een duidelijke besparing op de inzet van extra werknemers voor het ontwikkelen van nieuwe warmtenetten. Naast besparing is ook de kwaliteit en standaardisatie op de berekening toegenomen. Ook kan Eneco sneller en betere mogelijkheden identificeren om het warmtenet verder uit te breiden.