Het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen

Over RefugeeHelp

Refugeehelp.nl is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland (VWN) en SparkOptimus, en is het nieuwe startpunt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Door de inval van Rusland in Oekraïne kwam er begin dit jaar een vluchtelingenstroom op gang. In korte tijd zou een grote groep vluchtelingen in Nederland aankomen waar andere regels voor gelden t.o.v. andere vluchtelingen. 

RefugeeHelp is gelanceerd als een online platform waar Oekraïense vluchtelingen terecht kunnen voor informatie over zaken als huisvesting, medische zorg, activiteiten en juridische hulp. Ook wijst de nieuwe website hen de weg naar organisaties en initiatieven die voor hen van belang zijn.Het speelveld

De regels en initiatieven voor vluchtelingen wijzigen van dag tot dag. Hierdoor is het voor vluchtelingen onmogelijk om inzicht te krijgen in wat de huidige regelgeving is. Daarnaast zijn veel informatiekanalen in het Nederlands of Engels. Hierdoor is het lastig voor vluchtelingen die alleen Oekraïens of Russisch spreken, om toegang te krijgen tot de informatie.

 

“Deze website gaat de vluchtelingen enorm helpen, ronduit fantastisch!” – Staatssecretaris Eric van der Burg

De tactiek

Navara is als partner van VWN betrokken bij RefugeeHelp om het platform te ontwikkelen vanuit het perspectief van de vluchteling. Samen met VWN, Spark Optimus en Oekraïense vluchtelingen brengen we de vluchtelingenreis in kaart, identificeren we knelpunten waar een digitaal product bij zou kunnen ondersteunen, en bouwen we dit in het platform in de talen die de doelgroep begrijpt. In 2 weken tijd hebben we een centraal informatieplatform opgericht, iets wat nog nooit eerder in de Nederlandse geschiedenis is gelukt om met al deze organisaties een gezamenlijk platform te ontwikkelen. 

We werken in een gemixt team van User experience (UX) experts en developers. De UXers gaan in gesprek met vluchtelingen en VWN om te identificeren waar het platform naartoe moet. Zodra een nieuwe feature bedacht is, wordt deze in een of twee sprints van 2 weken geïmplementeerd. Door als team dicht op onze gebruikers te zitten, kunnen we in korte termijn nieuwe features ontwikkelen die direct waarde toevoegen voor vluchtelingen. 

Het eindresultaat

Na afloop van 2 intense weken van ontwikkeling heeft Koningin Máxima ons platform begin dit jaar met enorm groot succes kunnen lanceren. Op de dag van lancering zijn we trending nieuws geweest op alle nieuwskanalen in Nederland, zoals NPO Nieuws, RTL4, Nu.nl. Ook heeft staatssecretaris Van den Burg Navara genoemd in een Kamerbrief met initiatieven die het ministerie van Justitie en Veiligheid ondersteunt. Sindsdien hebben we veel nieuwe features toegevoegd: zo kunnen gebruikers spullen aanbieden en afhalen via ons platform en is het mogelijk een online-meeting te plannen met een counselor van VWN.

Het platform is volop in doorontwikkeling: we verwachten op korte termijn het platform uit te kunnen breiden voor alle vluchtelingen die richting Nederland komen, niet alleen die uit Oekraïne. Meer weten? Bekijk deze video.

“Zonder de hulp van Navara hadden we dit nooit binnen 2 weken voor elkaar gekregen. De snelheid waarmee Navara te werk is gegaan is ongekend en maakt een enorme impact.” – Frank Candel, bestuursvoorzitter VluchtelingenWerk”

 

 

Afbeeldingen van: VluchtelingenWerk Nederland op Flickr: Lancering Refugee Help